HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Devils Tower – az ördög tornya – 2009. aug. 10. hétfő

2009.08.14. 06:21 Eva Borsos

English version is below…

 
Ma egy hosszú út állt előttünk, néhány kisebb megállóval. Az első megálló Bighorn National Forest („Hegyi kos” Nemzeti „Erdő” – azaz tájvédelmi körzet). Az út a Shell patak mellett vezetett, ami először csak egy kis hegyi pataknak tűnt. Majd a hegy tetőn egy óriási sziklán vágta át magát látványos vízesésekkel.
Második megállónk a Devils Tower (az ördög tornya), ami egy közel 300 méteres fatörzsre emlékeztető sziklatorony. 20 indián törzs is szent helyként tiszteli. A legenda szerint néhány környékbeli leányt egy medve vett üldözőbe. Felmásztak egy kis sziklára és imádkoztak, hogy a medve ne érje el őket. A szikla elkezdett emelkedni, és az égig emelte őket. Belőlük lett a Fiastyúk csillagkép. A medve megpróbált utánuk mászni, ettől lettek a karomnyomok a szikla oldalában. A valóság ennél kevésbé költői, A mi Badacsonyunkhoz hasonlóan a láva egy földalatti üregben szilárdult meg. Idővel a környékén lévő puhább talaj lekopott, így maradt meg a keményebb szikla. 
A szikla körül nagy földi kutya kolónia lakik. Róluk is sikerült néhány képet készíteni.
Itt sikerült először „elvesznem”. Karesz még kicsit fényképezni akart én meg gondoltam kicsit tovább mászok a sziklák között. A sziklát megkerülő ösvény 2 kilométeres volt és már félig megkerültem a „tornyot”, amikor azt gondoltam innen már gyorsabb előre, mint visszafelé. A második fele az útnak persze hosszabb, volt, mert az nagy ívben kerülte a sziklát. A mobiltelefonunknak szokás szerint nem volt térereje, mint a legtöbb helyen az országban. Karesz szegény ott szobrozott egy órát, mire visszaértem a kis túráról (nem indulhatott utánam, mert akkor körbe-körbe kergettük volna egymást a torony körül).
Út közben még egy dolgot kellett elintéznünk. A kocsink több napja „karbantartás szükséges” jeleket adott. Rapid City repterén volt a legközelebbi kirendeltség, ahol megnyugtattak minket, hogy csak egy olajcserére lesz szükség, adtak is egy címet, ahol ingyen megcsinálják a cég számlájára.
10 óra körül értünk a Mount Rushmore emlékműhöz, szépen ki volt világítva. A 30-as években faragta sziklába egy szobrász a 4 legjelentősebbnek tartott elnök (Washington, Jefferson, Lincoln és Roosevelt) arcképét, ezzel méltatva az amerikai demokrácia nagyságát. A szobrok kb. 77-szeres nagyításai egy átlagos emberi arcnak és 400 munkás 14 éven át készítette többségében állami pénzből.
Majd a Custer városában lévő motelben a reci ajtajára ragasztva várt minket egy borítékban a szobakulcsunk. A reci csak 10-ig volt nyitva.
Összesen 800 km-t vezettünk ezen a napon és Wyoming államból átléptünk Dél Dakotába. 
 
 
Devils Tower – 10th August 2009, Monday
Today we had a really long drive with a few stops.
Our first stop was the Bighorn National Forest. The small Shell Creek was along the road for a long time, but once we reached the hilltop, this tiny creek has roamed through very powerfully cutting its route through rocks in the form of beautiful waterfalls.
 
Our second stop was the Devils Tower, a 867 feet tall rock in a shape of a tree trunk. This place is considered as a sacred place by 20 different Indian tribes. According to the legend some young girls were chased by a bear. They climbed on a small rock. The rock started to rise and it reached the sky. The girls became the Pleiades in the sky. The bear tried to climb on the rock; this is the reason of the distinguished marks on the side. The reality is less exciting. Millions of years ago, lava cooled off in an underground “whole”. Around the rock softer layers were washed away with time, so only the rock remained.
Around the rock there is a big prairie dog colony – we have some nice shots about them.
This was the place where I first got “lost”. My husband wanted to take some more photos, I wanted to climb a little more. The loop around the tower was 1,2 miles, and once I got behind the rock I thought now it is faster to go ahead then turn around. Of course the second half did a bigger detour so it took for a while to get back. Our cell phones had no signal as usual. My poor husband had to wait like an hour, he could not follow me, because then we would have been going around and around the tower.
For a few days our car was saying maintenance required. The nearest office of National was in Rapid City. So we stopped there and they said only an oil change will be necessary and gave us a card where to do it.
It was after 10 when we got to Mount Rushmore, nicely illuminated. If you have not been there, I can tell you it is really impressive. 400 workers built if for 14 years mostly from governmental founds. It is about 77 times life size of the busts of Washington, Jefferson, Lincoln and Roosevelt to commemorate the American democracy.
Once we got to Custer – in our motel there was only an envelope waited us with our room key on the door of the front desk. They closed at 10 pm.
Today we have crossed over from Wyoming to South Dakota and we drove ca. 500 miles.
 

Szólj hozzá!

Címkék: devils tower

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr611308458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása