HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Chicago – 2009. aug. 15. szombat

2009.08.17. 06:45 Eva Borsos

 English version is below…

 
Herbertről az éjszakába nyúló beszélgetés alatt kiderült, hogy docent (önkéntes idegenvezető) Hemingway közelben levő szülőházában. A ház gyönyörű, igazi viktoriánus nagypolgári ház, ahol az egész nagycsalád együtt lakott. Hemingway apja orvos volt, aki a természet szeretetét plántálta el a gyerekben, anyja pedig ének és zongoratanítással foglalkozott – ő a művészet iránti érdeklődést adta. Hemingway európai útja után nagyon eltávolodott szigorú családjától és sosem tért igazán vissza Oak Park-ba, ahol felnőtt. „Idegenvezetőnk” elvitt minket a Hemingway múzeumba is, ahol még egy esti előadásra is kaptunk ingyenes jegyeket, de sajnos ez már nem fért bele ebbe az egy napba, amit Chicago-ra szántunk.
Oak Park (egy külön közigazgatású kisváros, Chicago elővárosa) egyébként egy kicsit vaskalapos múlttal rendelkezik. A föld tulajdonosai úgy adták el az első telepeseknek a parcellákat, ha aláírnak egy szerződést, hogy nem fogyasztanak alkoholt. A mai napig sincsenek kocsmák és italboltok Oak Parkban.
Szombat révén reméltük, hogy nem lesz nagy forgalom a belvárosban, de tévedtünk. Egy egész napos légiparádét szervezett a város, és mind a 10 millió környékbeli lakos látni akarta a vadászgépek mutatványait. Először megpróbáltunk a Michigan tó déli részén parkolót találni. Itt vannak a nagy múzeumok is. Teljesen esélytelen volt. Majd házigazdánk megpróbálkozott a legészakibb résszel, a helyzet talán még rosszabb volt. Közben persze mi élveztük a légi mutatványokat és a város látványát. A Michigan tó partján egy széles zöld sávot hagytak a nagy tűz után (1871) és a felhőkarcolók alapjából nyert földdel feltöltötték a tó medrét, amivel újabb területeket nyertek. A tóparton áll a híres horvát szobrász, Mestrovic által készített 2 indián lovas szobor és rengeteg lengyel hős szobra is (a városban nagy lengyel, mexikói, görög, német és olasz kisebbség él). A városon átfolyik a Chicago folyó, aminek a folyásirányát megfordították, így most a tóból a felesleges vizet elszállítja a Mississippi folyóba.
Végül leparkoltunk a város szívében a Millennium Park alatt. A park szíve egy nagy szabadtéri koncert tér, a színpadot ismét Frank Gehry alkotása fedi. A parkban van egy kis botanikus kert, ahol Illionis állam tipikus virágai láthatóak, rengeteg modern szobor körül. A legnépszerűbb a hivatalosan „Felhő-kapu” nevet viselő, a városiak által viszont „A Bab”-nak nevezett szobor. A nevének megfelelő formájú, tükör minőségű alakzaton az egész város visszatükröződik – és persze a látogatók is, akik nem tudnak betelni a látvánnyal.
Chicago legizgalmasabb aspektusa talán az, hogy a modern felhőkarcolók mellett ott állnak a 100 évvel ezelőtti igazi elegáns felhőkarcolók, melyek hol Art Deco, hol gótikus stílusúak. Szombat révén kevés középület volt nyitva, de a régi könyvtár és az új könyvtár épületét is sikerült belülről megnézni, mindkettő izgalmas épület volt – a régi Tiffany festett üvegtetővel.
Hazafelé még a Mexikói negyedet is megnéztük, egy pillanatra az óriási mexikói múzeumba is bementünk. A 10 milliós agglomerátumban jelenleg 1,4 millió mexikói él – zárt közösségekben, csak spanyolul beszélnek. Az állami iskolákban pillanatnyilag 40 % a mexikói gyerekek aránya és ez egyre növekszik.
Este, hogy a nemzetiségi kép teljes legyen, Herbert elvitt minket egy kínai étterembe, ahol korlátlan fogyasztás volt – jó néhány ételről nem nagyon tudtuk, hogy pontosan mi is az, de minden isteni volt.
 
 
Chicago - 15th August 2009, Saturday
We learned about our host, that he is actually a docent in the birthplace of Ernest Hemingway, so we started our day with a private tour there. The house was really beautiful, and we found out that Ernest inherited his interest in nature from his father (who was a doctor by profession) and the interest in arts from the mother (she was giving voice and piano lessons). Then we had a short visit to the Hemingway Museum nearby. Oak Park, where these are all situated (just outside of Chicago) has a very sober past. Two owners of the land sold the plots to the future tenants with the conditions that they are not going to drink alcohol. Even today there are no liquor stores in Oak Park. Hemingway hardly ever returned to Oak Park after he became independent.
Since it was a Saturday we hoped to avoid the crowd in the downtown. Unfortunately there was an air show taking place and everybody wanted to see that. Herbert drove us to the Michigan Lake first to the southern part of the town – amazing view to the city - then we tried the very north, but it was impossible to park. We did enjoy some of the show from the car and we could also see the green strip along the lake. It is so great to see that Chicago after the great fire did not build in this part, but actually used up the soil what came out from the base of the skyscrapers to fill up some more territories. They also changed the current of Chicago River, so it is taking the water from the Lake to Mississippi now.
We have seen the statues of one of my favorite Croatian sculptor – Ivan Mestrovic – he has two Indian statues close to the lake front in the park.
Eventually we parked under the Millennium Park, which has a large open-air music stage, covered by a structure designed by Gehry again. There is a small botanical garden with flowers typical in Illinois and some other modern statues – the most popular one is the so-called bean. This has a mirror like surface, so you see the skyline and also the people around in funny aspects.
For us the most exciting was, the mixture of modern and historic skyscrapers. Some of them are over 100 years old and has Gothic or Art Deco image. Since it was Saturday we could not enter most of the public buildings, but we could see the old and the new library. Both was really exquisite buildings.
On the way home we stopped in the Mexican neighborhood to see their museum for a few minutes. It is very impressive, that out of 10 million people in the Chicago area 1.4 million are Mexican already and 40% of the children in the public schools are also coming from the Spanish speaking families.    
Tonight our host took us to a Chinese buffet, with an amazing selection of things. We really get the most out of our one day in Chicago.

Szólj hozzá!

Címkék: chicago

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr881314242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása