HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

New York - 2009. aug. 22. szombat

2009.08.31. 05:03 Eva Borsos

English version is below…

 
Reggel metróval kimentünk a buszmegállóba. Több társaság is megy Washington és New York között, mindenki a „kínai buszt” javasolta, akik gyakran és olcsón mennek, de valamiért nem sikerült lefoglalnunk a jegyet, ezért a klasszikusnak számító GreyHound-dal utaztunk. (Végül Peter Pan lett belőle, aki „bedolgozik” a másiknak.) Elvileg az út 4 és fél óra, Pán Péter viszont kicsit lassan „repült”: dugóba keveredett, így csak délután 3-ra érkeztünk meg Manhattanbe. New York 5 városrészből áll: Brooklyn, Bronx, Queens, Staten Island és persze a legklasszikusabb Manhattan – ami egy sziget, amit mindkét oldalról folyók vesznek körbe. A szigetet hollandok vették meg az indiánoktól néhány üveggyöngyért 400 éve, megalapították Új Amsterdamot a déli csúcsán, majd később harc nélkül átadták az angoloknak, akik Új York-nak nevezték át a várost. A hollandok azóta is sajnálják ezt a lépést. Az indiánok is :-)
Egy rövid kitérőt tettünk a Time Square-en (ami tulajdonképpen a város egyik fő tere), majd mi is a déli szigetcsúcstól kezdtük a felfedezést.  
Innen indulnak a hajók a Szabadságszoborhoz, de már ezen a napon ez nem fért bele. Helyette inkább bebarangoltuk a pénzügyi negyedet. A Wall Street a holland település fából épült falának helyén épült. Szombaton persze nagyon csendes volt a környék.
Kinéztünk a hidakra, amik Brooklynba vezetnek és megnéztük a Trinity templomot (itt játszódik a Nemzet aranya című film vége, amikor lemennek a templom alá, ami összedől).
Megnéztük a World Trade Center helyét is, ahol nagy építkezés folyik. 5 új felhőkarcolót fognak építeni, mindet híres építészek tervezték, az egyik magasabb lesz, mint bármi eddig New Yorkban, de az 5 leendő épület semmi módon nem kötődik egymáshoz. Kicsit koncepciótlannak tűnt a dolog. Lesz egy múzeum a tragédia emlékére, illetve egy emlékmű, a két torony alaprajzában egy – egy gödör vízeséssel. A városban sok helyen láttunk emlékműveket a 8 évvel ezelőtti tragédiához kötődően.
Majd bejártuk a Kínai negyedet, ami autentikus, de kisebb és kevésbé érdekes, mint San Franciscoban.
Végül irány a Penn Station – vasútállomás, ahonnan átmentünk New Jersey államba, ahol egy ismerősnél – Marlene – töltjük a következő 3 éjszakát. A vonatút kb. 1 óra és nagyon sokan ezt az utat (vagy még sokkal többet) naponta teszik meg a környékről, hogy bejárjanak Manhattanbe dolgozni. Marlene egyedül él egy gyönyörű házban, ami olyan mint egy erdei lak. A hétvégére viszont otthon volt a lánya (Carolyn) és annak barátja (Nick) is.
 
New York City – 22nd August 2009, Saturday
 
We took the metro to get to the bus station. Everybody suggested taking the “Chinese bus” but for some reason our credit card did not work there, so we ended up using the “classic” Grey Hound. By the time we get to the station, it was actually a co-partner – Peter Pan. We hit some busy traffic so it took 5 hours to get to Manhattan. First we started on Time Square it was indeed shocking in a way to see the crowed everywhere – and some people were rather extravagant. Then we headed to the southern tip of the peninsula, where the city was started out by the Dutch, who bought it 400 years ago for a few beads and later gave it up for the British. I could not help to think my Dutch friend Frans, who explained this story to me first. I am sure the Dutch would be happy to have Manhattan now days and maybe even the Indians would be glad to take it as well.
Since it was a Saturday the financial district was rather quiet. We entered Trinity Church – after watching the film National Treasure, we really had to see this. Unfortunately the basement is not open to the public.
The World Trade Center area is really busy with construction. We have read in a leaflet, that there will be 5 different high-rise buildings; one of them will be the tallest in New York. Each building is designed by different famous architect – but we could not see a real concept – all the buildings are really different from each other. There will be also a memorial for 9/11 – waterfalls in the former layout of the twin towers.
We crossed Chinatown, which is really authentic, but smaller then the one in San Francisco. Eventually we went to the Penn Station to join the late commuters to Morris Plain in New Jersey, where my friend Marlene picked us up late at night. She was so kind to pamper us for 3 nights, what we really appreciated.
Her daughter (Carolyn) with her boyfriend (Nick) were spending the weekend at her house. The house is wonderful and it has the atmosphere like we are in the middle of the forest.

Szólj hozzá!

Címkék: new york

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr531349879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása