HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Washington - 2009. október 23. péntek

2009.10.25. 03:24 Eva Borsos

English version is below…

 
A hét egyik kiemelkedő eseménye Marton Kati új könyvének bemutatója volt. Az új könyv (Enemies of the people – A nép ellenségei) a saját családjának történetét meséli el. A szülei nemzetközi hírügynökségek tudósítói voltak Budapesten az 50-es években, és 56-ban sikerült elhagyniuk az országot. Kati végigolvasta az ÁVO és ÁVH dokumentumokat, amiből kiderült, hogy még a háztartási alkalmazottjuk is megfigyelte őket. Majd miután kijutottak az USA-ba, ide is küldtek utánuk egy ügynököt, sőt a CIA is megfigyelte a családot. A bemutatón megjelent a magyar nagykövet, ami nagyon kedves gesztus volt tőle; és ott volt a férje, Richard Holbrooke is, aki a balkáni béketervet kidolgozta. Kicsit „húzódozott”, hogy dedikálja nekem ő is a könyvet, végül úgy írta alá, hogy Kati férje:- )
A rendezvényen végre találkoztam fiatal magyarokkal is. Az eddigi rendezvényeken főleg az idősebb generáció képviseltette magát. Kiderült, hogy van egy kis lelkes csoport, akik járnak magyar órára rendszeresen. Sokan közülük otthon egyáltalán nem tanultak magyarul, mert csak az egyik szülő magyar, mégis fontosnak érezték, hogy megtanuljanak. Az egyik srác semmit nem tudott magyarul, így elment angolt tanítani Magyarországra, ahol csinált angol nyelvű műsort a Radio Brigde-nek pár évig.
Pont ezen az estén volt a havi rendes összejövetele a magyar fiataloknak egy közeli klubban, úgyhogy oda is elcipeltek magukkal. Jó volt ennyi magyar kötődésű fiatalt látni együtt.
 
22-én a követségi fogadásra voltunk hivatalosak. A vacsora ismét isteni volt. Németh Zsolt is mondott beszédet, valamint a cleveland-i tiszteletbeli magyar konzul is, aki szabadságharcos volt. Nagyon sok katonai egyenruhás vendég volt a legkülönbözőbb nemzetek uniformisában, és általában is rengetegen voltak. Talán a legkellemesebb meglepetés a fotókiállítás volt, egy fotós (James P. Blair), aki a National Geographicnak is fotózott, 56-ban elment Ausztriába és végigkísért egy csoport menekültet, amíg megérkeztek Amerikába.
A fogadás után még elhoztuk Maritát a baltimore-i reptérről, aki velünk tölt néhány napot.
 
A héten Karesz kicsit betegeskedett, úgyhogy megismerkedtünk a helyi patikai kínálattal. Itt minden nagyobb közért és a drogéria lánc (CVS) egyben patikaként is működik. Van egy patikai ablak, ahol recepteket lehet kiváltani – de rengeteg gyógyszer van kint a polcon, amit bárki szabadon kiválaszthat és vihet.
 
Pénteken (23-án) Karesz – bár még szörnyen nézett ki – konferenciára ment a washingtoni Amerikai Katolikus Egyetemre (Catholic University of America): HCIR 2009 – Annual Workshop on Human-Computer Interaction and Information Retrieval; http://cuaslis.org/hcir2009/
A vitaindító előadó és általában a közösség lelke Ben Shneiderman volt. A nem ergonómia-szakmabeli olvasók számára: Ben már a hetvenes évek végén a számítástechnika emberi tényezőivel foglalkozott; és már a nyolcvanas években ember-számítógép interakcióval foglalkozó intézményt hozott létre a Marylandi Egyetemen; http://www.cs.umd.edu/~ben/
A vitaindító előadáson kívül csak két panel (előadások + a kérdések közös megválaszolása) és két előadások nélküli vita-beszélgetés-fórum blokk volt, így a többség publikációja csak poszter volt, amikhez egy-egy négyoldalas cikk jelent meg a konferenciakötetben: http://cuaslis.org/hcir2009/HCIR2009.pdf
(Anita és Karesz az aktuális kutatásuk előzetes tervéről írt.)
 
Este ismét a Kossuth Házba mentem Maritával egy dokumentumfilm-vetítésre: A lyukas zászló. Szuper film, amit Los angelesi magyarok készítettek eredeti filmanyag felhasználásával. Az interjúk nagyon széles körből merítenek (amerikaiak, magyarok, oroszok, párttagok, AVO-sok és természetesen forradalmárok.) Érdemes megnézni, ha még nem láttátok.
 
Washington D.C. – 23th October, 2009 – Friday
 
One of the highlights of this week was the book event of Kati Marton – the Hungarian born journalist. The new book – “Enemies of the people” – follows the story of her family. The parents were reporters from Hungary in the 50’s to AP and UPI and they could leave the country in 1956. Kati went through all the documents of the secrete police and she learned that even her nanny was an agent. Once they reached America, the Hungarian Secret Police sent an agent after them, and also CIA was following the family very closely. The new Hungarian ambassador was honoring the event with his presence. Also Kati’s husband Mr. Richard Holbrooke was there – the creator of Balkan peace concept – so I asked him if he would sign my book as well. He hesitated a little, then he signed “regards from the husband of Kati Marton” what was quite nice way of recognizing her wife.
On this event I also met some young Hungarians, so far mostly the older generation joined the events. One of them had a Hungarian father and American mother, so did not learn Hungarian in his childhood. He felt the need for it, so he went to teach English in Hungary and he also run an English language radio program in Budapest for a few years. Here in Washington they attend Hungarian classes.
This was the night when once a months young Hungarians are meeting in a local club – so they “dragged” me along. It was great to see so many young Hungarians who still feel close to their background.
 
On 22nd we attended the reception of the Hungarian Ambassador. Mr. Zsolt Németh (the head of the Foreign Affairs Committee of the Hungarian Parliament, and the foreign policy expert of the main opposition party) also gave a speech. One of the former freedom fighter, the honorary consul in Cleveland also gave a speech. There were many colorful military uniforms from various countries present and the food was great again. The highlight of the evening was the photo exhibition. A photographer of the National Geographic (Mr. James P. Blair) went to Austria in 1956 and escorted a group of refugees all the way to the USA.
After the reception we picked up our friend Marita at BWI, who spends a few days with us.
 
Friday, Karesz went to a conference hosted by the Catholic University of America in Washington, DC – in spite of he looked terrible yet (since Monday he is having a cold and did not recovered fully yet). HCIR 2009: Annual Workshop on Human-Computer Interaction and Information Retrieval; http://cuaslis.org/hcir2009/
The keynote speaker (and the soul of the community) was Ben Shneiderman; http://www.cs.umd.edu/~ben/
The publication of Anita and Karesz can be read in the proceedings: http://cuaslis.org/hcir2009/HCIR2009.pdf
 
On the 23rd Marita and I went to the Kossuth House again to see a documentary: Thorn from the flag. Excellent film done by Hungarians in Los Angeles with original films and photos from the 50’s interviewing people from different sides and different countries.

Szólj hozzá!

Címkék: the flag of people thorn kati from enemies marton:

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr211473118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása