HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Hálaadás, Fekete Péntek – 2009. november 27. péntek

2009.12.02. 14:22 Eva Borsos

Nagyon vártuk a Hálaadás napját, ami minden évben a 4. csütörtök novemberben. A hagyomány az első telepesek érkezése óta él, és az ünneplés fő célja, hogy a betakarítás után a családok hálát adjanak a jó termésért. Ez vált Amerika legnagyobb ünnepévé, mivel ez független a vallásoktól (itt nagyon sok különböző vallású ember él együtt – ezért ez az egy ünnep, ami mindenkit összehoz). A másik pozitív dolog, hogy nem kell ajándékot adni, ami gyakran eltereli a figyelmet az ünnepekről. A harmadik fontos dolog, hogy a családok mindenkit meghívnak, akiről tudják, hogy nincs hova menni ünnepelni. Mi kaptunk egy csomó meghívást teljesen vadidegenektől is – ez nagyon kellemes élmény volt.

Az ünneplés fő pontja a főzés és az evés. Az egész ország pulykalázban ég napok óta. Ma 11 és 1 óra között a rádióban egy szakácsnő vezette az adást, és az emberek betelefonálhattak különböző kérdésekkel: hogy még hány percig süsse a pulykát, és, hogy mit tegyen még a töltelékbe. A klasszikus köretek: édes burgonya, zöldbab, fokhagymás krumplipüré – és persze ahány ház annyi szokás.
Mi Delawarebe mentünk Anitával, Katicával, Istvánnal és Krisztával, hogy Tündével és Gáborral töltsük a hálaadást. Tünde készítette a pulykát, ami több mint 10 kiló volt. Mi pedig mindenféle köreteket vittünk.
A desszerteket elfelejtettem még említeni: sütőtök és pecan dió lepényt esznek a legtöbben.
Természetesen minden hozzávalót készen is meg lehet vásárolni a szupermarketben. Az üzletek kreativitása odáig jutott, hogy még hálaadás ízesítésű pizzát is lehetett rendelni (pulykahús, töltelék, áfonya) – nagyon fincsi volt.
 
Ami még a hálaadásnál is nagyobb ünnepnek tűnik, az a Fekete Péntek – ami másnap van. Legalábbis erről még több híradást hallottunk, mint a hálaadásról. Ez a nagy kiárusítások napja. Az üzletek egymással versengenek, hogy ki tud alacsonyabb árakat adni. A laptopok ára például lényegesen lejjebb ment – a legegyszerűbb mini laptopot pl. 24.000 Ft-ért láttuk (ami otthon közel 70.000 Ft), ami azért nem rossz. A nap legjobb akciós árai tényleg az előző hetek legalacsonyabb árainak fele körül mozogtak. (Az ezt követő karácsonyi vásárban is olcsók maradtak az árak, de azért nem ennyire.)
Két csapatra oszlottunk. A lányok éjjel 11-kor indultak, és egy órát autóztunk, hogy az éjfélkor nyitó outlet-et elérjük. Parkoló persze már nem volt – csak lényeges távolságban, külön pénzért. Én reggel 4-ig egy pólót vettem, és valószínűleg, ha itt laknék, én sem kelnék fel ezért a napért, de vicces volt látni, hogy az emberek az éjszaka közepén képesek voltak sorba állni az esőben, hogy  valami szuper dolgot vegyenek.
Amikor mi hazaértünk, a fiúk indultak a hajnali fél hatos és hatos nyitásra az elektronikai üzletekbe. Ők persze hosszas kutatás után már pontosan tudták, mit akarnak megvenni és hol, így elég hamar végeztek. Később még egyszer elmentünk együtt is vásárolni – Karesz nagyon büszke volt rám, hogy 24 óra folyamatos vásárlás alatt összesen 5000 Ft-ot költöttem! Ez aztán az önmegtartóztatás :- )
 
Thanksgiving, Black Friday - 27th November, 2009, Friday
 
We were very happy to be here for Thanksgiving – which seems the most important holiday in the country. It was really amazing feeling to get invitations even from complete strangers to join them for the holiday. What we did eventually we drove up to Delaware to spend the holidays in the home of Tünde and Gábor (joined by Anita, Katica, István and Kriszta) – a happy Hungarian Thanksgiving crowed. Tünde was making the Turkey and everybody contributed something. What I enjoyed the most was listening NPR where a lady was spending 2 hours to answer questions concerning how much more time the turkey should stay in the oven, or what else should I “throw” into the stuffing. It is obvious everybody is cooking on that day. It is also great there is no presents involved, what can often take away the attention from the holiday itself.
 
After the delicious dinner we joined in the other big event – the Black Friday. Actually it got more coverage then Thanksgiving itself so it seems that is an even more important day! We formed 2 “teams”. The girls went to an outlet in Pennsylvania (1 hour drive), which opened at midnight. When we got there was no parking obviously. Finally we find a place where we had to pay 5 dollars to walk back in the rain. Till 4 in the morning I managed to get one T-Shirt – so this is obviously not for me. It was still fun to see people standing in line in front of the shops in the middle of the night to get a good deal!
Once we got home the boys were going out and they were going gadget hunting. Of course they were prepared, so they knew exactly what they wanted to get. After a few hours of sleep we went together for the final trip to another mall. My husband felt very fortunate to have a wife who spent only 25 dollars in a 24 hours bargain hunt!

Szólj hozzá!

Címkék: black friday thanksgiving

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr701568815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása