HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

San Francisco – Szilícium Völgy - 2009. júl. 28. kedd

2009.08.02. 09:58 Eva Borsos

English version is below…

 
Délelőtt sétáltunk egyet a Kínai negyedben és délben találkoztunk egy másik helyi idegenvezető barátnőmmel, Lindával. Neki egészen más az érdeklődési köre és ő is elvitt minket néhány elképesztő helyre. A belváros egyik dombjának tetején a város négy leggazdagabb embere osztozott. Itt épültek fel a város legdrágább szállodái. Linda imádja a szállodai előcsarnokokat, és jól ismeri, hogy melyiket érdemes megnézni. Az egyik szálloda legfelső emeletén egy gyönyörű étterem van, ahova szintén felmentünk és a kilátás onnan felülmúlhatatlan volt. Az egész San Franciscoi öblöt beláttuk innen. És ebben a pillanatban éppen köd sem volt! Majd elvitt minket ebédelni egy nagyon kellemes kínai étterembe. Vele a városnak egy másik arcát is megismertük és persze megtudtuk, hogy még mennyi mindent nem láttunk, azaz vissza kell jönnünk San Franciscoba is:-) 
  
Délután elindultunk a Szilícum Völgybe – ahol a legtöbb informatikai cég központja van – San Franciscotól délre. Egy ismerős házaspár (Eileen és Max) lánya (Sherry) a Googlenél dolgozik, és felajánlotta, hogy körülvezet minket a cég központjában. Sherry közel 4 éve dolgozik itt és nagyon lelkes a munkájával kapcsolatban. A Googlenél pillanatnyilag kb. 10.000-en dolgoznak, a világ minden pontjáról köztük több Bognár és Balázs nevű is, akik biztosan magyarok:- ) A legtöbben friss diplomások. Az ott dolgozóknak elképesztő szolgáltatások járnak. Ingyenes étkezés egész nap – vannak mini konyhák, ahol üdítő, kávé, szendvicsnek való és rágcsálni valók vannak. Van több étterem, ahol pedig ebédet és vacsorát szolgálnak fel. Van sushi, india és kínai kaják, hamburger, saláták, sütemények, nagyjából minden, amit egy amerikai megkívánhat. Itt a látogatókat is megkínálják, így mi is itt vacsiztunk. Van egy komoly fitness terem uszodával, billiárd asztalok, biciklik, amiket az visz, akinek szüksége van rá, a dolgozók gyerekeinek óvoda, játszótér. Azaz a cél, hogy aki itt dolgozik, az idejének nagy részét itt töltse, mert a cég elve, hogy a dolgozók folyamatos kommunikációjából születnek a legjobb új ötletek. Ennek ellenére az emberek kis üvegfallal elválasztott „fakkokban” dolgoznak. 
A másik fő alapelve a cégnek a környezetvédelem. Az irodák és a parkolók jó részét napelemekkel borították, így az elhasznált energia 30%-át megtermelik. Szelektív hulladékgyűjtés van mindenhol. A korábbi palackos vízről átálltak a csapvízre és olyan eszközöket használnak, ami elmosható. Aki nem a bicikliket használja és autóval jár, nekik biztosítanak feltöltési lehetőséget az elektromos autókhoz. Még órákig mesélhetnénk, tényleg nagy élmény volt. Karesz megtudta, hogy az ő területével (számítógépek emberi oldalának módszeres vizsgálata) nem nagyon törődik a Google:- ). Itt még vannak lehetőségek:- )
A környezetvédelem egyébként itt Kaliforniában igen fontos gondolat. Akárhova megyünk, van szelektív hulladékgyűjtés, rengeteg Prius-ossal találkozunk (a hybrid autó) erre állítólag óriási támogatást adtak tavaly év végéig. Azaz sokkal jobb a helyzet, mint reméltük (Kalifornia ebben kiemelkedik az USA átlagból.)
Eileen meglepett minket egy saját készítésű málna – rebarbara lekvárral. Csak nehogy a medvék kiszagolják!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
San Francisco – 28th July 2009 Tuesday
 
Today we started out on our own, to pick up some presents in China Town, and then we finally met my friend Linda (who had to wait for us so endlessly 2 days ago). She knows so much about San Francisco and her interest is completely different than Mary’s. This was a perfect combination to see two sides of the city. Linda took us to the most expensive hotels to see elegant lobbies – really exquisite ones and the best part was when we went up to the top floor of the Intercontinental hotel. The view is just amazing, I never seen anything like this – and we were so lucky to get a clear moment with no fog up there. Then Linda took us for a real Chinese lunch what was great. 
 
In the afternoon we had a scheduled visit at Google. This was made possible for us by Eileen and Max, their daughter Sherry works there for nearly 4 years. She is just so enthusiastic about her work what makes a whole difference. I think most of you are not familiar with the general policies of Google so I sum up briefly, because it is really special. Google has about 10.000 employees and they are from all over the world, mostly people just out of university. The whole place has a feeling like a university campus. Google cares the most about their employees and the environment. They offer food for free for the people working there from morning till late night including coffee, snacks and high class international specialties (even sushi). We were treated for dinner what was really outstanding. They also have a gym, a pool, billiard tables, bikes to get from one building to the other. They covered all the buildings and the parking areas with solar panels; this produces 30 % of the total energy they use. They have recycling and so much more. Generally speaking here in California the green idea is much more developed, then I expected. I have heard it is above the national average; so far this is very impressive.
This visit was really a great experience.  However my husband discovered that Google does not care so much about his field (usability evaluation). So even Google has at least a few areas where they can develop :- )
Eileen treated us with her homemade strawberry and rhubarb jam – we hardly can wait to taste it once we hike in the woods.   

Szólj hozzá!

Címkék: san francisco

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr51282616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása