HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Monument Valley, Mesa Verde - 2009. aug. 5. szerda

2009.08.07. 19:54 Eva Borsos

  English version is below…

A mai első helyszínünk (Monument Valley – magyarul talán úgy fordítanánk, hogy monumentális emlékművek völgye) a gyerekkori western filmekből biztosan mindenkinek ismerős. A Navahók működtetik a parkot és épp most építettek egy igen komoly szállodát is a bejárathoz. A rengeteg látogató ellenére az „emlékművek” megközelítése hepe-hupás, meredek földúton történik. Valószínűleg így könnyebb eladni a dzsippes túrákat. De ugye a mi kocsinknak egy kis földút meg sem kottyan. Festői a látkép. Van itt teve, elefánt, hüvelykujj, tenyér és még ki tudja hány névvel illetett sziklaképződmény. Azt hiszem, ezek után kiveszek egy pár itt játszódó filmet.
Délután átléptünk egy újabb államba – Coloradóba. A talán kevésbé ismert, de világörökségi védettség alatt álló Mesa Verde Nemzeti Parkot néztük meg. Ami még minket is meglepett, hogy az egész park zöld és 2000 méter felett helyezkedik el. A mesa – ahogy talán még emlékeztek egy magasan fekvő fennsík – ez tényleg nagyon magasan van. A fennsíkról láttuk a távoli Sziklás hegységet is – jó volt a szemnek igazi magas hegyeket látni. A fennsík egy része kanyonokkal szabdalt és a kanyonok oldalába, a perem alá költöztek az őslakosok. Egész kis városkákat építettek – hol csak egy család, hol egy nagyobb közösség számára. Ezeket kb. 1200-1300 körül építették és használták. Nagyjából bevehetetlenek voltak – keskeny kis alagutakon (ahogy látjátok a képen), vagy meredek néha 30 méteres létrákon lehetett bejutni.
Egy épületcsoportot vezetett túrán látogattunk meg belülről is. A vezetést a park felügyelő – helyi nevén a ranger tartotta. Minden parkban vannak rangerek, akiknek ugyanaz az egyenruhájuk az egész országban. Óriási kalapjukról könnyen felismerhetőek. Fő ismérvük még, hogy a legváratlanabb helyeken tűnnek fel és mindig végtelenül kedvesen válaszolják meg a látogatók ezer „okos” kérdését. Szóval a ranger egy elengedhetetlen része az amerikai nemzeti parkoknak.
Az éjszakát egy közeli kis városban Cortezben töltöttük és bár rengeteg motel volt, mégis valami okból ismét több teltházasba futottunk. Végül magasan a szokásos ár felett, de egy nagyon kellemes szállodát választottunk és ez a befektetés igen jónak bizonyult. Úgy aludtunk, mint a tej.
 
 
 
Monument Valley, Mesa Verde – 5th August 2009, Wednesday
 
Today we started out in the Monument Valley, the scene of many of our childhood western films. It is always a special feeling to see places like that in reality. This park is run by the Navajos and they just completed a large hotel at the entrance. Still there is only a bad quality dirt road to access the monuments. I assume this way it is easier to sell the jeep tours. Of course we took our own car, as usual :- ) There are amazing colors and shapes, which has been inspiring the imagination of locals. There is a camel, elephants, thumb, palm and many more.
 
In the afternoon we went to Colorado for a short time to visit the World Heritage Site of Mesa Verde. This is again a high plateau, (6-7000 feet high), with many canyons on top. Ancien people (13-14th century) have created cliff dwellings here below the rim of the canyons and most of them are still quite intact. We had a chance to visit one of them from inside and as you can see they were really invincible. The access was either by a tiny tunnel or by really high ladders, sometimes 100 feet or more. The place is truly awesome – I do recommend to visit if you are travelling in Colorado.
We spent the night in Cortez – nearby small town, where again many of the motels were full. Since we were exhausted we paid an outrages amount to stay in a nice place – a money well spent:- )    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És itt még Karesznek is át kell bújnia... And here Karesz also needs to get through...

Szólj hozzá!

Címkék: monument mesa valley verde

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr111295371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása