HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Washington DC - 2009. október 9. péntek

2009.10.11. 18:37 Eva Borsos

 

 
 English version is below…
 
A héten sikerült eljutnom az Indián Múzeumba. A kiállítás nekem nem volt teljes, de az épület nagyon érdekes – egy indián építész tervezte. Most olvasok egy könyvet egy Sziú indián nő életéről, aki az 50-es években született. Elképesztő, hogy milyen lehetetlen helyzetben élték mindennapjaikat az indiánok, a mi cigányproblémánk ehhez képest egyszerű ügynek tűnik. Semmi esélyük nem volt munkát kapni, és a feketékhez hasonlóan még bizonyos épületekbe sem léphettek be. Ezt egymás mellé tenni azzal a ténnyel, hogy Amerika első fekete elnöke a héten elnyerte a béke Nobel díjat, fél évszázad alatt elég nagy lépés...
 
Egy kicsit vidámabb téma, hogy az állatkertet is sikerült bejárni – egy különösen meleg napon. (Ez már errefelé is ritka, de a héten volt egy ilyen). A pandák a legfőbb büszkeségük (van egy 4 éves gyerekpanda is), a többi rész viszont átépítés alatt áll, azaz sok gyaloglás után viszonylag kevés állatot láttam.
 
Szintén voltam egy előadáson, amit a Fehér Ház „főnöke” tartott. Nehéz pontosan magyarra fordítani a beosztását („usher”), de tulajdonképpen ő működtette a házat – irányította a 92 fős állandó személyzetet és gondoskodott 7 elnök kényelméről 37 éven át. Lenyűgöző életpálya. Sok apró érdekességet mesélt – csak pozitív dolgokat. Kedvenc főnöke az idősebb George Bush volt. A legmegdöbbentőbb történet az volt, amikor a 2001-es eseményekről mesélt. Aznap estére az egész szenátus hivatalos volt a Fehér Ház kertjébe – az ott dolgozók meg voltak győződve róla, hogy a negyedik eltérített repülő nem a Kapitóliumba, hanem a Fehér Házba ment volna, lefejezve ezzel az egész politikai elitet. (Két repülő a New York-i World Trade Centert rombolta le, a harmadik a Washington melletti Pentagonba csapódott. A negyedik a hivatalos álláspont szerint valószínűleg a washingtoni Kapitóliumot vette célbe, de útközben lezuhant – talán lelőtték, de ezt nem vallották be.)
 
A héten megtartottam első Magyarországról szóló előadásomat is a Meridian nevű, nemzetközi diplomáciával foglalkozó szervezet közvetítésével. Egy általános iskolában – egészen közel hozzánk - 30 gyerek figyelt csillogó szemmel. Kaptak egy kis pogácsát, meghallgattak egy Mátyás királyos mesét és kipróbálhatták a Rubik kockát.
 
Karesz megtartotta bemutatkozó előadását a híresebbik Marylandi Egyetemen, a Washington melletti College Park-ban.
 
 
Washington D.C. - 9th October, 2009 – Friday
 
I visited the Indian Museum this week. I really liked the building designed by an Indian architect. About the content of the museum I was a little disappointed. I am reading a book (Lakota Woman) what tells the story of a Sioux woman born in the 50’s in South Dakota. It is unimaginable how hard there life was. It was nearly impossible to get any kind of job for them, they were beaten all the time. Similarly to black people they could not enter certain buildings. It is amazing to put this next to the fact that only 50 years later Obama receives a Nobel peace prize! Congratulation to you all on this!
 
On a happier tune, I also visited the Zoo, relatively small and most is under construction, but the Pandas are really cute (there is a 4 year old „baby” panda as well.)
I also went on a fun lecture delivered by the former chief usher of the White House (Mr. Gary Waters). He worked there for 37 years and served 7 presidents. His “favorite boss” was Mr. George Bush the elder. He was telling amazing stories about his job (making to feel the first family at home and supervising 92 people working for them). The most amazing was that for the evening of 9/11 all the senate members were invited for a party to the garden of the White House. So they were sure the 4th plan was not planning to hit the Capitol but the White House – executing the political elite of the USA.  
 
I had my first presentation on Hungary, through an organization called Meridian (working in international diplomacy.)  It was an elementary school in the neighborhood and 30 kids listened eagerly about King Matthias, Budapest, tried the Rubic cube, and tasted some pogácsa.
 
Karesz had his next presentation on the „more famous” Maryland University in College Park.

Szólj hozzá!

Címkék: house white meridian indians

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr851443076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása