HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Niagara Vízesés – 2009. aug. 17. hétfő

2009.08.21. 17:13 Eva Borsos

English version is below…

 
Az utunk utolsó állomása a Niagara. Terveztük, hogy átmegyünk Kanadába is, de ahhoz engedélyt kellett volna kérnünk a vízumunk miatt, így ezt egy más alkalomra halasztottuk.
A Niagara az Erie folyó vizét (a többi nagy tavak vizével együtt) vezeti le az Ontarióba, majd az Atlanti Óceánba. Összesen 3 vízesés van egymás mellett. Az Amerikai vízesés, ami egy széles egyenes fronton zúg alá. A Luna (hold) sziget elválasztja a „Menyasszonyi fátyol” nevű „kisebb” vízesést. Majd következik a Kecskesziget, aminek a túloldalán található a folyó főága – ennek középvonala a határ az USA és Kanada között. Ez az ág zuhan alá egy óriási patkó formában.
Először megnéztük felülről az Amerikai vízesést. A folyó majdhogynem békésen robog, majd eltűnik a mélységben, ahol a víz egy része párává válik, és gyönyörű szivárványt alkot. Egy gyorslifttel lementünk a vízesés aljához és hajóra szálltunk. A hajó neve: Maid of the Mist – azaz a köd lánya. Mindenki egy „egészestés” kék esőkabátot kap, amit bizony tanácsos felvenni. Először az Amerikai vízesés alá megy a hajó, majd a patkó közepébe. Elképesztő, hogy az óriási hullámverésbe milyen közel tudnak navigálni ezek a kis hajók, a rengeteg vízpárától a vízesést magát szinte nem is lehet látni, csak az lehet érzékelni, hogy a patkó óriási, és körbezár minket.
A hajózás után – még mindig esőkabátban felmentünk az Amerikai vízesés alá, csak úgy dőlt a víz a nyakunkba – a szivárvány pedig körbezárt minket. Rövid szárítkozás után átmentünk a szigetekre, ahonnan lenéztünk a másik két vízesésre. Lenyűgöző látvány, különösen, hogy a folyó főága annyira széles, hogy több kilométer lehet a túlpart.
Végül a sárga esőkabátos rész következett, ahol még szandált is adtak (ez már azért sejtetett valamit). A Menyasszonyi fátyol vízesés mögött van egy barlang, a szelek barlangja, amibe ugyan nem lehet bemenni, de egészen a vízesés alá lehet állni. Igazából csak egy nagyon pici sugár alá, de az is olyan erővel permetez, hogy így már értem honnan vették az ötletet a nagy teljesítményű nyakzuhanyokhoz. Attól tartottunk darabokra szakad rajtunk az esőkabát, ami túlélte. Ugyanezek az attrakciók megtehetőek a kanadai oldalról is ugyanilyen színű esőkabátokban. Amikor este visszamentünk megnézni a kivilágítást, a patkó vízesés mögül is jött fény, lehet hogy ott tényleg mögé lehet menni? Legalább is a villanyszerelőnek biztosan:- ).
 
Niagara Falls - 17th August 2009, Monday
 
Our last stop is Niagara Falls. We planned to cross over to Canada as well, but that would have involved advance arrangements due to our visa. So we keep the Canadian side for next time.
I am sure you all know the Niagara River delivers the water of the Great Lakes between Erie and Ontario than it goes on to the Atlantic. There are 3 falls – American Falls – which is coming down very widely on a “wall”. Then Luna island separates the Bridal Vail Falls which is much smaller, but still huge. Goat Island separates the main branch of the river. The middle of this main branch is the border between the USA and Canada. It is extremely wide and the water goes down in a shape of a horseshoe.
We started with the boat ride (Maid of the Mist). We got a blue raincoat – which covered us all over. The boat went first under the American Falls, and then it navigated right in the center of the Horseshoe, which was amazing with all the turbulence in the water. There was so much mist, we hardly could see the waterfalls itself, but we could feel it is gigantic and really surrounds us. Still keeping our raincoats on we went under the American Falls, we really got plenty of water. After drying ourselves (I mean our raincoats) we walked over to the islands to see the other two falls from above.
Finally we went to the Cave of the Winds under the Bridal Vail Falls. We had to put on not only a yellow raincoat but they also provided a pair of sandals – that made us think, what is coming…
We could not get into the cave but we could stand under the fall – to be honest under a tiny part of it. It was so powerful, that I think I know where the inventor of neck hydro-massage got the idea. I thought my raincoat will get into pieces, but it did survive.
You can do the same things in Canada as well, wearing the same colored raincoats. In the evening when we returned to see the illumination, we spotted some lights coming from behind the Horseshoe Falls, maybe on the Canadian side you can actually go behind the falls? At least the electrician goes sometimes for sure…    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horseshoe Falls - Patkóvízesés

Szólj hozzá!

Címkék: niagara

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr571328373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása