HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Washington - Mall - 2009. szeptember. 6. vasárnap

2009.09.15. 01:49 Eva Borsos

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
English version is below…
 
Ma végre eljutottunk a Mallra – Amerika kultikus központjába, Washington szívébe. Metróval kb. 6 megálló és máris a Fehér Háznál voltunk. A hátsó traktusnál többen tüntettek különböző céllal, de egészen a kerítésig mehettünk, sőt a fényképezőgépet be is nyújthattuk a kerítésen. Miután körbesétáltunk, megtaláltuk a látogató központot, ami egy külön épületben egészen jó áttekintést adott a házról és lakóiról. Végül a főhomlokzathoz érve csak igen távolról nézhettük meg az épületet – egyetlen rendőr őrizte a „füvet”, hogy nehogy túl közel menjünk a kerítéshez.
 
A Mall déli oldalát sétáltuk körbe. Ez egy hosszú füves park, egyik oldal kiágazása a Fehér ház és környéke. A nyugati részén vannak a korábbi legnagyobb tiszteletben tartott elnökök emlékművei – középen természetesen Washingtoné, ahova fel is lehet mászni, ha korán beáll az ember a sorban; ezt legközelebbre hagytuk.
Végigsétáltunk a Visszatükröző Medence mellett (Forest Gumpból biztosan emlékeztek erre a helyre). Ezt övezik a háborús emlékművek (második világháború, Vietnám és Korea). Talán a leginkább megrendítő a vietnámi a maga egyszerűségével – V betűt formázó fekete márványlapon az elesett katonák ezreinek a neve van felvésve. (V – Vietnám és a vágás, ami a nemzet lelkében keletkezett egyben).
Majd Lincoln, Jefferson klasszikus vonalú emlékművei és egy egészen modern és monumentális emlékmű Rooseveltnek, akit négyszer választottak elnökké és a világválság után a második világháborúban is az ország élén állt – illetve ült, mivel gyermekbénulásban szenvedett, és az élete nagy részét tolószékben töltötte. Az emlékmű kedvenc kutyáját is megörökíti.
Érdekes volt látni, hogy milyen nagy tisztelet övezi mindegyiküket, 5-6 éves kisfiúk is lelkesen nézték a kiállításokat és egészen sokat tudtak róluk. Híres beszédeik részletei díszítették az emlékműveket. Valahogy más a hangulat itt a történelem korábbi szereplői felé, mint Nálunk.
Délután még megnéztük a régi postapalotát, aminek a tornyából remek kilátás nyílt a Mallra és a napot a Smithsonian múzeumok egyikében, a Természettudományi Múzeumban zártuk (dinoszauruszok, egy életnagyságú elefánt, bálna és a világ egyik legnagyobb gyémántját nézhettük meg testközelből).
 
 
Washington DC – The Mall (south) – 6th September 2009, Sunday
 
Today we explored the southern part of the Mall. Starting at the White House – surprisingly from the back we could even put our camera through the fences, whereas in the front we had to stay far away from it. The visitor center next door gave a great overview about the history of the house and its “inhabitants”.
Then we walked along the reflecting pool, visiting the different war memorials (WWII, Vietnam, Korea). We felt the simplest was the most moving, the simple V shaped black marble with all the names of those died or disappeared in Vietnam.
We also visited the memorials for the former presidents – Lincoln, Jefferson and the newest for Roosevelt. It was very moving to see how much respect these historical figures still get. We met schoolchildren who knew so much about them at a very young age and they seemed really excited to be there and see there gigantic statues. Somehow we had the feeling you appreciate your former leaders more then we do in our countries.
In the rest of the afternoon we went to see the view from the tower of the old post office and visited the Smithsonian Nature History Museum. It was impressive to see all the dinosaurs, the life size elephant and whale. For me the highlight was to see one of the largest blue diamonds in the world (as we know from Marilyn Monroe – diamonds are the girls best friend:- )
So much to still see in DC, so great we have all those time still…

 

Szólj hozzá!

Címkék: washington mall

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr411382656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása