HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Washington - 2009. október 20. kedd

2009.10.23. 16:00 Eva Borsos

English version is below…

 
Az elmúlt néhány nap a politika jegyében telt – ráhangolódva már az október 23-i ünnepségsorozatra. Pénteken egy komoly konferencia volt a SAIS-ben – már szerintem azt hiszik, hallgatójuk vagyok, hogy minden előadáson ott vagyok. Eddig ez volt a legszuperebb. Összesen 15 előadó beszélt – mind igazi nagy nevek, és a hallgatóság nagy része is korábbi nagykövetekből és egyetemi professzorokból tevődött össze. A téma, hogy a 29 ex-szocialista országban az elmúlt években a demokrácia „visszafejlődött”. Azt boncolgatták, hogy mi lehet az ok, és az USÁ-nak milyen politikát kellene folytatnia a térségben. Akit érdekelnek a részletek az alábbi linken elolvashatja a programot és rengeteg háttéranyagot is találhat.
Megkérdeztem a kávé felett Charles Gátitól, hogy mit szól az új budapesti nagykövetjelölthöz (Eleni Tsakopoulos – gazdag ingatlankereskedő leánya, aki Hillary Clinton kampányát támogatta az utolsó percig óriási összegekkel). Azt mondta, hogy nem ismeri személyesen, de állítólag nagyon lelkes ember hírében áll, és persze nem örül, mert megint nem egy professzionális diplomatát kaptunk – ami azt jelenti, hogy nem vagyunk túl „fontosak” pillanatnyilag.
 
Egy remek jazz koncerten is voltam: http://www.projectnatale.com/
Kicsit illúzióromboló volt, hogy az átlagéletkor olyan 80 körül volt és többen az egyórás koncert felénél megindultak hazafelé – a gurulós járókeretekkel.
 
Aztán a Nemzeti Portré Múzeumot is meglátogattam. Nem a kedvencem, bár volt néhány érdekes kép.
 
Anita, István és Katica nagy bulit szervezett az egyetemi kollégáknak. Kb. 15 féle remek ételt készítettek, többek között volt aszalt szilvás csirkemáj baconben, amire már nagyon vágyakoztunk (itt csirkemájat még üzletben nem láttunk – nyilván árulják valahol, de még nem találtuk meg, hol). Én a saját kedvenc sütimet sütöttem a bulira – Rigó Jancsit. Mit kiderült, ez is egy nagyon könnyű recept.
 
Tegnap este a követségen játszott egy nagyreményű – nemzetközileg már híres – zongorista, György Ádám. Ismert dallamokra improvizált, és azért amikor a koncert végén, programon kívül elkezdte játszani az „Elindultam szép hazámból…” kezdetű dalt, akkor sokunknak megindultak a könnyei. A koncert volt az első „tömeges” bemutatkozása az új nagykövetnek, Szombati Bélának. Ő profi diplomata, itt Washingtonban volt 20 évvel ezelőtt kulturális attasé, majd nagykövet Londonban és Párizsban, és ő az egyik olyan diplomata, akit mindkét oldal elismer, azaz lehet, hogy nem váltják le a választások után. Beszélgettünk vele pár percet négyszemközt is és lenyűgöző a dinamizmusa és a tudása. Végre egy olyan „politikus”, akiről az volt az érzésem, hogy értem, miért van ebben a pozícióban. Az új követségi séffel is megismerkedtünk – Merényi Viktor. Ez egy különösen fontos pozíció – mint megtudtuk, a korábbi séf (akinek szerződtetéséhez ragaszkodott az előző nagykövet) Kovács Lázár volt, az RTL Klub sztárséfje. Elég vegyes vélemények vannak a működéséről, és amint az interneten láttam, most éppen nincs is állása odahaza.
Az új séf viszont nagyon visszafogott, szerény srác, aki többek között a New York Palota éttermét nyitotta. A polgári magyar konyha híve – azaz a kevésbé tipikus és könnyebb magyar ételeket preferálja. Hallottuk is néhány oldalról, hogy hol van a paprikás csirke… Hát nem könnyű döntés, hogy mit is kell adni egy ilyen fogadáson.
Estére Karesz alaposan megfázott, pár napig otthon kell kúrálnia magát.
 
Végül ma este a Kossuth házban Németh Zsolt előadásán voltam – ő is egészen szimpatikus volt személyesen. Érdekes volt a külügyi politika fideszes koncepcióját hallani a valószínűleg leendő külügyminiszterünktől. A Kossuth ház egyik munkatársa, akivel szintén most kerültem „munkakapcsolatba”, a Magyar Rádió új washingtoni tudósítója – Fehérvári Petra. Ha halljátok a rádióban, akkor majd talán eszetekbe jutunk – nagyon helyes fiatal hölgy.
 
Csupa pozitív élmény az elmúlt néhány napban! Csak nem túl fotogének ezek az események, de a jövő héten majd pótoljuk a fotókat.
 
 
Washington D.C. – 20th October, 2009 – Tuesday
 
This week was about politics in my life – us a preparation for our upcoming national holiday (23rd October when we commemorate 1956 revolution and also the 20th anniversary of declaration of the Hungarian Republic.)
I am attending more and more of the lectures of SAIS (Johns Hopkins International Studies Institute). The best event so far took place this week, when they had 15 speakers – really great ones and even the audience was formed by mostly former ambassadors and university professors. The subject was, whether the 29 ex-socialist European countries are turning back from Democracy, and how the USA should act in that part of the world. If you are interested you can read the background papers on the following link:
Professor Charles Gati was one of the speakers, so I asked him in the coffee break about the rumored new US ambassador to Hungary (Ms. Eleni Tsakopoulos – the daughter of a wealthy real estate dealer, who supported the campaign of Hillary Clinton till the very last minute.) Mr. Gati said she supposed to be very enthusiastic, what is good, but she is again not a career diplomat (not a professional) but rather someone who is getting this as an honor.  
 
I went to a great Jazz concert in our village center – what was really outstanding. http://www.projectnatale.com/ It was a little off-putting that the average age being around 80 most of the people started to leave halfway through the one hour concert – their bedtime just happened to be at 8.15 :- ).
 
I also visited the National Portrait Museum – it is not my favorite so far, but there were some nice paintings.
 
Then we had a big dinner party at the house of Anita, István and Katica for some colleagues from the university. They prepared about 15 kinds of food, all delicious. For us the best was the chicken liver with dried plums and bacon – I know for most of you this does not sounds very appealing but it is really delicious and so far we did not discover where to buy chicken liver in this country. I prepared my favorite desert for the party – Rigó Jancsi – what is a chocolate and whipped cream combination – I am sure most of you would have liked that one:- )
 
We also participated on the piano recital of Ádám György a talented young musician, who has played in the Carnegie Hall already. He was improvising for familiar tunes and at the end of the program (not listed) he started to play a Hungarian folk song (“When I have started out from my beautiful country…”) I think most of us had some tears in our eyes.
The event was also the first larger introduction to our new ambassador Béla Szombati, who is a career diplomat. He worked here as a cultural attaché 20 years ago, then he was an ambassador in Paris and London. He is very energetic and extremely smart – we had a chance to talk to him in person as well. Very impressive. We also met the new chef Mr. Viktor Merényi. We learned that the chefs are generally selected by the ambassador. The previous one was a celebrity who had a program on the television, so was more of a showman then a chef. Now he returned to Hungary and has no job actually. This young gentleman is very modest and has managed the kitchen of several 5 star hotels in Budapest. His aim is to introduce the more elegant Hungarian cuisine here, that there are other things beyond paprika. Everything was delicious, but I have heard the question coming from all sides where is the chicken paprikas? So it is not easy to do something different, then what is expected… 
 
Tonight I went to Kossuth House to hear the foreign policy expert of the Hungarian opposition party – Fidesz Mr. Zsolt Németh. He has a good chance to become the Secretary of State next year. He was again a quite remarkable politician. This week actually started to change my opinion on Hungarian politicians – I still not have the utmost faith in them, but at least I have seen a little bit of hope here and there. The organizer of Kossuth House happened to be the new reporter to the Hungarian Radio from Washington, charming young lady – again some new beginning there.
 
Sorry no photo this time, I promise to take some next week – these events were just not so photogenic.

Szólj hozzá!

Címkék: györgy béla ház kossuth ádám szombati

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr511470001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása