HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Philadelphia - 2009. szeptember 27. vasárnap

2009.10.01. 23:27 Eva Borsos

English version is below…

 
Pénteken délután Philadelphiába utaztunk, hogy a hétvégét Markkal és Carollal töltsük. Útközben megálltunk New Castle városkában, ami olyan, mintha a 17. században megállt volna az idő. Az utcákon megőrizték a kavicsburkolatot és a járda faragott szegélyköveit. Az apró házak egy nagy közös zöld területet vesznek körül, középen a templommal és a temetővel, amiben 17. századi síremlékeket is látni. Turisták nélküli csend és béke történelmi környezetben.
 
Mark és Carol Philadelphia egy nagyon kellemes negyedében laknak, közel a belvároshoz és a múzeumokhoz, egy viktoriánus stílusú házban. (Ezt látjátok a festményen.) A hálószobánk a tetőtérben volt baldahinos ággyal, saját konyhával (amit nem kellett használnunk, mert szuper reggeliket és vacsorákat kaptunk: többek között egy rozmaringos, túrós kukoricakását karamellizált gyömbérrel, diós, aszatgyümölcsös sertéssülttel – mennyei!). Recept angolul az alábbi linken: http://www.nytimes.com/2009/09/20/magazine/20food-t-002.html?_r=2
 
 Az étkező és a konyha a pincében van kialakítva, de az étkező légtere egybe van nyitva a földszinttel, így természetes fényt kap a pince szint is, és a nagy légtéren keresztül feltárulnak a pince szép boltívei.
 
A város az Egyesült Államok első fővárosa volt, ahol aláírták a Függetlenségi Nyilatkozatot és az Alkotmányt. Ebben nagy szerepe volt a 70-en túl lévő Benjamin Franklinnek, aki a városban élte le élete nagy részét, és az aktuálpolitikán és diplomácián túl neki köszönhetjük többek közt az elektromosság pozitív és negatív pólusainak elnevezését és a villámhárítót. George Washingtonról is megtudtunk egyet ’s mást. Philadelphiában már többségében szabad feketék éltek, akik ugyan nem utazhattak egy járművön a fehérekkel. Ha egy rabszolga 6 hónapot a városban töltött, a philadelphiai törvények alapján automatikusan felszabadult. Washington, amikor elnök volt, ragaszkodott a rabszolgáihoz, ezért egy titkos alagúton 6 hónaponként kicserélte a rabszolgáit újakra a virginiai birtokáról, mielőtt még felszabadulnának.
 
Az épületeket mind megőrizték eredeti formában, ahol az első kongresszus összeült, és ahonnan az államok megtárgyalták a függetlenségi háború részleteit.
 
A történelmi városmag mellett már a felhőkarcolók következnek, majd egy párizsi mintára készült hosszú zöld sugárút, aminek a végén a Szépművészeti Múzeum áll (a tervező az első fekete mérnök volt, aki a városban végzett építészként). A múzeum előtt Rocky szobra áll, ezt láthatjátok a képen. Megnéztük a Rodin Múzeumot. Terveznek egy külön impresszionista múzeumot is a jövőben.
 
Megkóstoltuk a város specialitását, a Philadelphia sajtos steak szendvicset, amibe vékonyra szeletelt főtt marhahús, olvasztott sajt és pirított hagyma van. Finom!
 
A város szintén nevezetes a falfestményekről. A sok graffiti ellen találta ki egy helyi művész, van néhány elképesztően jó.
 
Hazafelé megálltunk Delaware államban, ahol adómentesen lehet vásárolni (Pennsylvania államban csak a ruhaneműkre nincs adó). Csak néhány apróságot vettünk végül: ami igazán jó minőségű az itt sem extrém olcsó, ha mégis, akkor csak kétszer akkora méret van belőle, mint amit te hordasz.  
 
Philadelphia - 27th September 2009
 
On Friday we have departed to Philadelphia to spend a long weekend with Mark and Carol our friends and colleagues. On the way we stopped in New Castle. The time got to a halt here in the 17th century. Cobblestone roads, charming houses arranged around the village green.
 
The home of Carol and Mark is also like a picture postcard. (can be seen on the small painting.) Our room was on the top floor with a full kitchen and a bad with a baldachin. We did not need our kitchen, since Carol and Mark cooked delicious meals for us. Our favorite was the pork chops with pecan nuts and caramelized ginger accompanied by polenta flavored with goat cheese and rosemary. You can see the recipe under the following link:
 
We really liked the dining are which is in the basement, but due to opening up the ceiling towards the ground floor, it is really spacious and get the natural light as well.
We loved to be there!
 
I am sure you all know the history of Philadelphia, so I am not going to all the details; we walked all the important sights. Were not really impressed by the exhibition on the wonderful Benjamin Franklin – I think he would deserve better or at least a face lift. We tried the Philly cheese steak, what we rally liked – surprised it is not available elsewhere, since it just suits so much the American taste.
We also learned that Washington had slaves, when the blacks in Philadelphia were freed automatically after 6 months. So he had a secret corridor, where he could get them out and exchange them to new ones from Virginia, so he was set for an other 6 months.
 
We loved the murals around the city – so much nicer than the graffiti we have in Budapest.
We also walk the park, and see the Rodin museum. Learned that there will be soon an impressionist museum. Of course we took a picture of Rocky in front of the Art Gallery.
 
On the way home we stopped in Delaware but did not purchased much, more like window shopping.

 

 

  

Ahol a függeltenségi nyilatkozatot aláírták

Where the declaration of independence was signed

 

Szólj hozzá!

Címkék: philadelphia

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr181421940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása