HTML

Eva - Karesz US Trip

San Diegotól Baltimore-ig és még azon is túl... 2009. július 18. - december 5.

Friss topikok

Linkblog

Lancaster - Amishok - 2009. szeptember 5. szombat

2009.09.15. 01:38 Eva Borsos

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
English version is below…
 
Ez az első hosszú hétvégénk az USA-ban – hétfőn ünneplik a munka ünnepét – természetesen itt is munkaszüneti nappal. Az ünneplés lényege, hogy sokan még egyszer elmennek a tengerhez, sokan pedig kihasználják a nyár végi kiárusításokat és vásárolnak.
Mi Pennsylvania államba utaztunk Lancaster városába. Ez a város Harrison Ford A kis szemtanú című filmjéből lehet ismerős. A város az Amishok egyik központja. Az Amishok Svájc és Németország déli területeiről jöttek pár száz évvel ezelőtt. Még ma is igyekeznek a modern technológiától mentes világban élni. Ló vontatta kocsikkal közlekednek, nem használnak elektromosságot (van azért gázzal működő hűtőszekrényük). A gyereket max. 8 osztályig tanítják főként a saját iskoláikban – ezzel is igyekeznek megőrizni őket a családnak és a közösségnek. Egyetemre járni tilos! Ennek talán egy kicsit ellentmond, hogy a felnőttkori keresztelkedésben hisznek. Fotózni nem szabad őket, mi azért elkaptunk néhány életképet. Az elzárkózás ellenére óriási turizmus „ipar” épült rájuk. A környéken rengeteg az amish svédasztalos büfé, ahol az ő termékeiket lehet megkóstolni. Itt láttunk először igazi piacokat, ahol sok Amish árulja saját termékeit.
Megnéztük Lancaster belvárosát és egy kis múzeumot, ahol egy úr lelkes bemutatót tartott a nyomdászatról. Majd ettünk a piacon, (a svédasztalokat drágának találtuk) és aztán irány a vásárlás – hogy mindent megtegyünk, amit a helyiek ilyenkor szoktak. Pennsylvania államban nincs adó a ruhákra, így óriási outlet központok alakultak ki. Valóban volt néhány érdekesség, de mi végül csak egy szoknyát vásároltunk és egy kínai svédasztalos vacsival is beértük az Amish helyett. Ezeknek a kínai büféknek nagy hagyománya van itt. Annyit eszel-iszol amennyit csak tudsz kb. 10 dollárért. A szokások kínai ételek mellett vannak amerikai kaják és mindenféle tenger gyümölcse is.
 
Lancaster (PA) – Amish country – 5th September 2009, Saturday
Beginning of the Labor Day weekend, we tried to do what locals are doing so we went to Lancaster for sightseeing and shopping: -). We wanted to see the Amish with their remote lifestyle, but actually we felt the place was rather touristic. There are markets everywhere – selling great food and rather kitschy presents. They offer smorgasbords everywhere, but we felt 20+ dollars for a lunch is a little more then what we planed to pay. Eventually we went to see the market and a small museum in Lancaster and drove around the back roads. Than we hit one of the big outlet centers which supposed to be starting out from this part of the word. It looked the same like at home and we did see some nice things, but the only thing we bought was a skirt for me – this way it cost a little more – since we had to drive for it so far: -)
Ironically we ended up eating in one of the Chinese all you can eat restaurants in the Amish country. On the way home we drove across York – we had in mind the fabulous English predecessor – but it was rather dark and little shabby.

Szólj hozzá!

Címkék: amish

A bejegyzés trackback címe:

https://ustrip.blog.hu/api/trackback/id/tr661382652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása